Naše telo se brani pred rakom z imunskim sistemom. Med belimi krvničkami so tudi »celice ubijalke«, ki se prilepijo na rakave celice in jih uničujejo s sprožanjem močnih strupov. Žal pa v tumorjih celice imunskega sistema ne delujejo vedno proti rakavim celicam. Večina vrst celic ubijalk se namreč obnaša oportunistično glede na kakovost svojega okolja. To pa je v formiranih tumorjih izrazito v korist rasti tumorjev. Oportunistični levkociti v tumorju celo spodbujajo razmnoževanje rakavih celic, namesto da bi jih ubijali!

Rak - levkocit - T celica ubijalka

Na sliki levo je velika rakava celica, na katero se je (zgoraj) prisesal levkocit – celica T ubijalka. S sprožanjem močnih strupov celica T ubijalka uniči rakavo celico (slika na desni).

Rakave celice zavajajo levkocite tako, da izločajo v medceličnino moteče snovi, pa tudi tako, da imajo na svoji površini receptorje, ki celicam imunskega sistema preprečujejo, da bi jih prepoznale kot tujke. Gre za tako imenovane »check point blokade«.

»Zato se tumorji v napredni fazi razvoja redko zmanjšajo brez terapevtskih posegov«, ugotavljajo raziskovalci s Kalifornijske univerze in Tehnične univerze v Münchnu. Poleg klasičnih oblik terapij – kemoterapije, obsevanja in kirurške odstranitve  rakavih tvorb – se v zadnjih letih razvija nov terapevtski pristop, imenovan imunoterapija.

Pri imunoterapiji poskušajo onkologi s posebnimi snovmi vplivati na obnašanje celic imunskega sistema, da se borijo proti rakavim celicam. Poskušajo tudi okrepiti imunski sistem, saj močan imunski sistem rakave celice težje zavedejo.

Treba je torej okrepiti imunski sistem, da nas bo učinkovito varoval pred rakom. Več o tem, kako to storimo z aminokislinami OKA, probiotiki EM in antioksidantom FHES, smo opisali v številki revije Narava zdravi (NZ, št.86, september 2017).

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
September 2017, Dr. Iztok Ostan