V sodobnem stresnem načinu življenja se je mnogim težko lotiti postenja. To se je dogajalo zadnji dve leti tudi meni. Z veseljem delam, a sem si naložil preveč obveznosti, pa ni bilo prave moči, da bi se redno postil, kar sem sicer redno počel od leta 1986. Tako sem pridobil kak neželen kilogramček.

Sedež DIH v Kriški vasi


Sedež DIH v Kriški vasi na Dolenjskem, kjer potekajo tečaji postenja – klasičnega in polnovrednega.

Dobra izkušnja skupinskega polnovrednega postenja

Pa sem se povezal z dr. Heleno Jeriček Klanšček in Dragom Klanščkom, ki v okviru dejavnosti organizacije DIH vodita tudi tri- in osemdnevne skupinske poste ob sokovih. Oba uživata tudi prehranska dopolnila tipa OKA, FHES in probiotike EM.

Ker ju je zanimal moj način izvajanja polnovrednega posta s temi dopolnili, smo se dogovorili, da s soprogo preživiva tri dni pri njih v Kriški vasi in se skupaj postimo. Pred začetkom postenja in po njem smo si na Adria Lab (www.adrialab.si) dali izmeriti izbrane zdravstvene kazalce.

V dobri družbi se je laže postiti kot sam.

Obrok pri polnovrednem postu

Bistvo Ostanovega polnovrednega posta je dnevno uživanje pretežno surovega sadja in zelenjave energijske vrednosti do 500 kcal (moški do 600 kcal), tablet OKA (vsaj 15 na dan), FHES, probiotika EM, omega 3 in MCT olja. Pri polnovrednem postenju, ki ga organizira DIH, si udeleženci skupaj pripravijo zajtrk, kosilo in večerjo v obliki svežih sokov ali smutijev, solate, ali tople bistre zelenjavne juhe, ki zvečer zelo prija.

Vsak dan smo popili veliko vode, užili dovolj postnih živil, opravili vsak dan dolge sprehode po okoliških gozdovih in travnikih, skupaj izvajali raztezne in sprostitvene vaje, se pogovarjali, smejali, učili in sproščali tudi ob zvokih gongov …

Na koncu smo se vsi štirje strinjali, da je polnovredni post laže opraviti kot običajni post ob sokovih. Telesu namreč nudimo vse potrebne beljakovine (OKA) in druga hranila, zato ne hlepi po dodatni hrani in ni nevarnosti za ohlapnost kože in mišic. Pri takem postenju pa smo deležni tudi vseh prednosti, ki jih nudi običajno postenje.

V treh dneh sva moška shujšala v povprečju za 2,1 kg, ženski pa za 1,3 kg. Razmerje med »slabim« holesterolom (LDL) in »dobrim« (HDL) je bilo ob koncu postenja pri vseh štirih v priporočenih mejah, krvni sladkor se je znižal, previsok rastni faktor IGF-1 (visok pomeni večje tveganje rakavih obolenj) se je znižal oz ostal ustrezno nizek.

Po končanem skupinskem postenju sva s soprogo spet zmogla zlahka opravljati redne tedenske enodnevne poste, s čimer, kot kažejo raziskave in naše izkušnje, je možno preprečevati ponovno pridobivanje telesne teže in povišanje holesterola.

Skratka: organizirano skupinsko kratko postenje je lahko odlično sredstvo za začetek samostojnega individualnega postenja. Zato sem se z organizatorjema domenil, da ponudita možnost polnovrednega skupinskega postenja tudi drugim zainteresiranim.

Zakonca Klanšček: dr. Helena in Drago

Zakonca Klanšček: dr. Helena in Drago

O organizatorjih skupinskega polnovrednega postenja

Helena Jeriček Klanšček je doktorirala iz socialne pedagogike; zaposlena je na Centru za preučevanje in razvoj zdravja. Je soavtorica več znanstvenih člankov in priročnikov s področja zdravega načina življenja.

Drago Klanšček je diplomirani inženir, ki je vrsto let opravljal vodilna dela v gospodarstvu. Zaradi lastnih zdravstvenih težav se je v tujini izobraževal s področja shiatzu masaže, hidrokolon terapije in kraniosakralne osteopatije ter s teh področij pridobil mednarodne diplome. Upešno je zaključil tudi mnoge druge izobraževalne tečaje s področja skrbi za zdravje.

Oba se izobražujeta na področju psihoterapije. Imata holističen odnos do zdravja. To velja tudi za njune tečaje postenja, v katerih je pomemben tudi psihološki vidik. Post je odlična priložnost, da se umirimo in poglobimo vase.

Iztok Ostan

 

 

V kolikor bi se tudi vi želeli udeležiti izključno polnovrednega skupinskega postenja v Kriški vasi. V skupini po največ 8 ljudi. Lahko za več informacij o naslednjem “Polnovrednem skupinskem postu” kontaktirate DIH na 041 517 256, po e-pošti dih.klanscek@gmail.com ali na https://postenjedih.si/.

 

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
Avgust 2016, Dr. Iztok Ostan