Omega-3 proti najnevarnejšim boleznim

Tri najnevarnejše bolezni so v razvitem svetu krive za kakih 82% primerov smrti: bolezni srca in ožilja okoli 40 %, rak približno 30 %, Alzheimerjeva bolezen dobrih 12 %. Vzrokov za njihov nastanek je več, med njimi je tudi pomanjkanje dolgoverižnih omega-3 kislin (EPA in DHA). Njihov najbogatejši vir je ribje olje (za vegetarijance in vegane pa mikroalge). Poglejmo, kaj ugotavljajo raziskave o vplivu uživanja EPA in DHA na te bolezni.omega 3

Za manj bolezni srca in ožilja

Visok krvni tlak je en izmed glavnih dejavnikov tveganja srčno-žilnih zapletov. Že pred desetletji je več raziskav dokazalo, da redno uživanje velikih odmerkov omega-3 (od 3 do 6 g na dan) zmanjšuje previsok krvni tlak, novejše raziskave pa dokazujejo, da že odmerki od 0,7 g EPA in DHA na dan zmanjšujejo sistolični (zgornji) krvni tlak v povprečju za 5 mmHg (že v 8 tednih), za znižanje diastoličnega (spodnjega) tlaka (za 3 mmHg) pa so bili potrebni dnevni odmerki vsaj 2 g EPA in DHA.
Pomemben dejavnik tveganja infarktov in kapi je tudi previsoka raven trigliceridov. Raziskave kažejo, da odmerki EPA/DHA od 2 do 3 g na dan znižajo raven trigliceridov do 25 %, na raven holesterolov pa uživanje omega- 3 nima bistvenega vpliva.
V polletni klinični študiji, v kateri je sodelovalo 205 pacientov s kroničnim srčnim popuščanjem, se je v skupini, ki je dopolnjevala prehrano s po 1,0 g EPA/DHA na dan, stanje bolezni bistveno izboljšalo.
Več epidemioloških študij je dokazalo, da so za preprečevanje kapi in infarktov učinkoviti že manjši dnevni odmerki EPA in DHA. Že 1-2 obroka mastnih rib na teden, kar je enakovredno 0,25 g EPA/DHA na dan, zmanjšuje tveganje smrtnosti zaradi srčno žilnih zapletov za 36 %.

Za večjo varnost pred rakom

Presežek omega-6 v prehrani spodbuja tudi razmnoževanje celic v novotvorbah, dodatek omega-3 maščob pa te procese zavira. Študija, v kateri so štirinajst let sledili zdravstvenemu stanju 47.866 moških, je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so uživali EPA in DHA, manj raka prostate. Podobno velja za raka na debelem črevesju in za raka na dojki. V polletni študiji so pacienti s povečanim tveganjem raka na črevesju (neoplazija) ob uživanju po 9 g EPA in DHA na dan bistveno izboljšali zdravstveno stanje črevesja. Uživanje EPA in DHA tudi zmanjšuje bolečine, ki jih povzroča rak.

Za boljše umske sposobnosti

V šestmesečnem preizkusu, v katerem je sodelovalo 86 moških, starih v povprečju 71 let, se je pri tistih, ki so uživali dodatek EPA in DHA (po 1,2 g na dan) izboljšal kratkoročni spomin, povečala hitrost zaznave in učinkovitost orientacije v prostoru. Po ugotovitvah nevrologa dr. Bredesena je optimalni dnevni odmerek EPA in DHA od 1,5 g do 2,0 g na dan.
Pri osebah s hudo depresijo je uživanje 2,4 g EPA in DHA na dan zmanjšalo te zdravstvene težave; v drugi podobni raziskavi pa se je izkazalo, da pomaga že odmerek 0,78 g EPA in DHA na dan.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER 2019, Dr. Iztok
Ostan 

Kategorije: Raziskave.