Za priklic spanja je potreben hormon melatonin. Izloča ga predvsem žleza češarika (epifiza), ko se začne temniti. Melatonin povzroči, da se možgansko valovanje umiri, srčni utrip in telesna temperatura znižata in zdrsnemo v spanje. Če je melatonina dovolj, je spanje globoko in s tem regeneracija najbolj učinkovita. In kaj lahko storimo, da bo melatonina ob pravem času dovolj?

Razbremenimo organizem pred spanjem. Melatonin ni le hormon, pač pa tudi močan antioksidant, kar je celo njegova primarna funkcija. Če je telo pred spanjem polno strupov, bo melatonin potreben za razstrupljanje in ga bo zmanjkalo za spodbuditev globokega spanja. Pred spanjem naj zato ne bo duševnih in telesnih naporov, ne jejmo težke hrane in ne pijmo alkohola (nekaterim to sicer pomaga, da zaspijo, a je spanje plitko). Če ves dan nismo izpraznili črevesja, je zvečer zadnji čas, da to opravimo (debelo črevo je največje odlagališče toksinov v organizmu in če se blato predolgo zadržuje v njem, toksini pronicajo skozi črevesno steno v telo.

Spodbudimo ustvarjanje melatonina. Pogoj za tvorjenje melatonina je tema. Naše telo ga ustvarja iz serotonina, hormona sreče, ki ga je večinoma ustvarilo čez dan, če smo oči dovolj izpostavljali sončni svetlobi. Naravna formula za pridobivanje melatonina je torej: bivajmo vsaj eno uro na dan zunaj ob dnevni svetlobi (brez očal), ponoči pa bodimo v temi. Zvečer torej pritajimo svetlobo, v spalnici preprečimo vdor svetlobe od zunaj, spimo brez prižganih luči in tudi če moramo ponoči na stranišče, to storimo v temi ali kvečjemu ob brlivki.

Problem pa je, da v starosti ta naravni ritem življenja ni več dovolj učinkovit za priklic globokega sna. Takrat si lahko pomagamo z oralnim uživanjem melatonina. Po ugotovitvah Evropske agencije za zdravo hrano je zaužitje miligrama melatonina pred spanjem dovolj učinkovito za priklic spanca. V Sloveniji so v prosti prodaji dovoljene tablete (odmerki) do 0,44 mg.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
NOVEMBER2022, Dr. Iztok Ostan