melatoninOdkar pomnim, sem »nočna ptica«. Že v mladosti zame ni bilo lepšega kot zvečer pred spanjem vzeti v roke dobro knjigo (kasneje v življenju pa tudi pogledati dober film ali brkljati po internetu). Zjutraj sem sicer težko vstajala, zato sem se na primer odpovedala pevskim vajam, ki smo jih imeli že pred poukom – a to je bila cena, ki sem jo bila pripravljena plačati za ure spokojnega branja.

Pred dobrimi dvajsetimi leti sem študirala ob delu. Čas za študij sem si ob vseh obveznostih lahko vzela šele zvečer. Pogosto sem hodila spat ob dveh ali treh ponoči in ob sedmih zjutraj sem vstajala s težavo, kot povožena. Ko sem pisala seminarske naloge, pa sem nekajkrat prebedela kar vso noč.

Prijatelj mi je svetoval, naj v takih primerih vzamem melatonin. V tistem času ga v Sloveniji še ni bilo mogoče kupiti. Na srečo živim blizu Italije, kjer si v lekarnah tudi že takrat dobil melatonin brez recepta. Nabavila sem si trimiligramske tablete.

Še zdaj se zelo dobro spomnim jutranjega občutka neverjetne spočitosti po prvi tableti. Nekaj takega, kot bi bila nenadoma dvajset let mlajša, deset kilogramov lažja in za dvajset »pik« bistrejša. V letih študija ob delu in v zadnjih, zelo stresnih, letih pred upokojitvijo, mi je melatonin res zelo pomagal.

Odkar sem upokojena, mi zjutraj sicer ni treba zgodaj vstajati, a za boljše počutje občasno jemljem melatonin, v količini, ki je dovoljena brez zdravniškega nadzora. Spokojno zaspim, tudi če grem pozno spat, in zbujam se sveža in spočita.

Komentar dr. Ostana: Za dnevne odmerke, ki presegajo 0,44 mg, se je (po slovenskih normativih) potrebno posvetovati z zdravnikom.

Melatonin je spet na voljo:
V jeseni 2019 je v Sloveniji začela veljati uredba, po kateri so dnevni odmerki melatonina 0,45 mg in več opredeljeni kot zdravilo. Institut.O sedaj ponuja 0,4- miligramske tabletke melatonina (prej 1,0 mg). V škatlici jih je 150, cena pa enaka kot prej (9,90 Eur).

V prosti prodaji so v bio trgovinah, lekarnah in na spletu-https://megahydrate.si/Melatonin/

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JUNIJ2020, Dr. Iztok Ostan