Narava zdravi

Sprehod ob morju je že v preddopustniških časih sproščujoč. Ob morju je v zraku približno 3.000 negativnih kisikovih ionov na kubični centimeter, kar je idealno za človeka, olajša dihanje astmatikom, zmanjšuje težave pri vnetju sinusov. Morska voda deluje proti ekcemom in alergijam, proti bakterijskim infekcijam in pospeši celjenje ran.

Tudi v sredogorju, na nadmorski višini od 600 do 900 metrov, je v naravi v zraku 3.000 negativnih kisikovih ionov na cm3. Na tej višini so z razlogom že nekoč postavljali sanatorije za bolnike z dihalnimi težavami.

A ni nam treba na morje ali v hribe, da izkoristimo zdravilno moč narave. Večina Slovenije je prekrita z gozdom, zato si zlahka privoščimo njegove zdravilne moči.

narava zdraviJaponski strokovnjaki so ugotovili, da bivanje v gozdu hitro zniža previsok krvni tlak. Že polovico odraslih Slovencev muči ta težava, ki je postala glavni dejavnik prezgodnje smrti. Prof. Joshifumi Mijazaki z univerze v japonskem mestu Chiba, priporoča »gozdne kopeli«. Ugotavlja, da bivanje v gozdu poveča delovanje pomirjujočega parasimpatičnega živčevja kar za 50 %, za 12 % pa zniža raven stresnega hormona kortizola v krvi. Po tridnevni »gozdni kopeli« se kar za 52 % poveča delovanje »naravnih ubijalk« – naših obrambnih celic, ki ubijajo rakave in z virusi okužene celice. Ta povečana naravna odpornost se po tridnevni gozdni kopeli ohranja še 30 dni.

Bistvena zdravilna učinkovina, ki jo premore zrak v gozdu, so po ugotovitvah prof. Mijazakija drevesna eterična olja – fitoncidi. Drevesa jih izločajo, da se branijo pred škodljivimi žuželkami in da se po poškodbi hitreje regenerirajo. Če drevo potrepljamo, jih začne spontano izločati več. Trepljanje dreves je torej zdravilno.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JUNIJ2020, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: Nasveti.