tetovazaOpravljenih je bilo več raziskav o dojemanju tetoviranja, najobsežnejša leta 2017 na Poljskem (Galbarczyk, Ziemkievicz, 2017). V njej so 2584 heteroseksualnim prostovoljcem obeh spolov, starih v povprečju 25 let, dali v oceno pare fotografij približno toliko starih moških s tetovažo in brez nje (glej sliko).

Moški so ocenili, da so osebe s tatujem (za ženske) privlačnejše od tistih brez njega. V nasprotju z raziskavami v deželah z nižjim življenjskem standardom, se mladim Poljakinjam moški s tatuji niso zdeli lepši od tistih brez njih, a tudi grši ne. So pa jih ocenile kot »bolj zdrave«. To se lahko zdi čudno, a tatuji, podobno kot modrice in brazgotine, lahko pomenijo, da je nekdo uspešno prestal poškodbe in se ob tem okrepil.

Te so lahko za ženske spolno privlačne. Predhodna študija (Burriss et al., 2009) je namreč pokazala, da imajo ženske za kratkotrajne odnose raje moške z brazgotinami, kar pa ne velja za dolgoročne zveze. V omenjeni raziskavi na Poljskem so se ženskam zdeli moški s tatujem bolj možati, bolj dominantni in bolj agresivni od ne tetoviranih; obenem pa so menile, da so tetovirani v primerjavi z ne tetoviranimi manj primerni za potencialne partnerje in družinske očete.

Raziskava na Poljskem je torej pokazala, da za mlade ženske dandanes tetovirani moški niso nič grši od ne tetoviranih, imajo pa celo nekatere prednosti pri vzpostavljanju odnosov z nasprotnim spolom. Ker se tudi pri nas tetoviranje med mladimi zelo razširja, se je smiselno vprašati, kaj se je v nekaj generacijah spremenilo, da je postalo tetoviranje mnogo bolj priljubljeno in privlačno kot je bilo v času moje mladosti.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
AVGUST2021, Dr. Iztok Ostan