Izkušnja-s-polnovrednim-postomVse stare kulture so gojile postenje. Poleg mnogih koristi za zdravje pa klasične oblike postenja lahko povzročijo neelastičnost kože in upadanje mišične mase. Da bi se temu izognili, sem s sodelavci razvil polnovredni post, ki ob zelo omejeni prehrani (do 600 kcal na dan) predvideva tudi uživanje izbranih prehranskih dopolnil.
Napotke zanj so v knjigi Hujšanje z izbranimi dopolnili tipa OKA (Institu.O, 2016). Posredujem vam pričevanje 57- letne gospe, ki je preizkusila tako postenje:

»V preteklosti sem se že postila, največ osem dni, ob pitju napitkov (svežih sokov, čajev in bistrih zelenjavnih juh). Pred časom pa sem se v Kriški vasi udeležila triinpoldnevnega skupinskega polnovrednega postenja po navodilih g. Ostana.

Sem visoko izobražena in imam stresno življenje. Pred postom sem se počutila zelo skurjeno, znervirano in utrujeno. Zaradi premajhnega delovanja ščitnice jemljem ščitnične hormone. Imam tudi povišan holesterol (6,6) in alergije. Ob višini 173 cm imam kak kilogram preveč; pred postom je tehtnica pokazala 81,7 kg.

Med polnovrednim postom sem jemala poleg omejenega vnosa hrane po 15 tablet optimalne kombinacije esencialnih aminokislin, po 2 kapsuli antioksidanta FHES in po 0,3 dl
probiotika EM. Postila sem se z lahkoto, lažje kot prej ob napitkih.

Med postenjem sem izgubila dober kilogram in pol. Po postu sem se počutila spočito in sproščeno, nekoliko povišani krvni pritisk (140/85) pa se je znižal na 126/75. Pred postom in po njem sem si dala pregledat kri. Vrednosti vseh kazalcev so se po postu izboljšale«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JANUAR2021
, Dr. Iztok Ostan