Izbira beljakovinskih dopolnil pri športu in rekreaciji

beljakovinska dopolnilaV vseh vrstah beljakovinskih dopolnil so beljakovine razgrajene na aminokisline, torej že »predprebavljene«, zato preidejo v kri že v kake pol ure po zaužitju, ne da bi obremenjevale prebavo. Na trgu so na voljo tri glavne skupine beljakovinskih dopolnil: čiste BCAA aminokisline, klasična aminokislinska dopolnila in aminokisline OKA.

Čiste BCAA: V strukturi mišic imajo posebno vlogo tako imenovane razvejane aminokisline BCAA (Branched Chain Amino Acids). To so levcin, izolevcin in valin. Sodijo med esencialne aminokisline. Čiste BCAA aminokisline so tista prehranska dopolnila, ki vsebujejo le BCAA. Toda S. R. Jackman in sodelavci (2017) so objavili rezultate študije, po kateri je dodatek 5,6 g čistih BCAA aminokislin tik pred vadbo povečal sintezo mišičnih beljakovin za 22 %, kar je dvakrat manj kot so dosegli s količino aminokislin iz sirotke, ki je vsebovala enako količino BCAA. Uživati samo čiste BCAA aminokisline za krepitev mišic torej ni modro.

Klasična aminokislinska dopolnila so aminokisline, ki jih dobimo iz beljakovinsko popolnih živil (jajca, meso, stročnice, mleko in mlečni izdelki, nekatere alge …) brez spreminjanja sestave aminokislin. Čeprav je njihova izkoristljivost večja kot pri čistih BCAA, je vendarle nizka – nič višja kot pri beljakovinah iz izvornih živil: pri aminokislinah iz sirotke 16 %, iz soje 17 %, iz mesa od 28 % do 36 %, iz kokošjih jajc 48 %. Pri uživanju katerekoli vrste klasičnih aminokislin se jih večji del predela v dušične odpadke, ki zelo obremenijo jetra in ledvice.

Aminokisline tipa OKA vsebujejo za človeka optimalno kombinacijo vseh 8 esencialnih aminokislin, ki zagotavlja 99-odstotni izkoristek. Telo uspe ustvariti iz njih vseh 12 neesencialnih aminokislin in vse telesne beljakovine v mišicah in drugih organih. To kombinacijo, v angleščini imenovano MAP (Master Amino Acid Pattern), je odkril zdravnik dr. Maurizio Lucà-Moretti (1998). Ker praktično ne ustvarja dušičnih odpadkov (1 %), ne obremenjuje jeter in ledvic, pač pa jih učinkovito okrepi (Tamburlin, 1999, De Cristoforo, Giordano, 2002). Ker telo ob uživanju OKA ne izgublja moči ne za prebavo ne za izločanje dušičnih odpadkov, je regeneracija po naporu hitrejša, rast mišic pa večja. To je dokazalo več študij na športnikih (Mariani, 1999, Lucà-Moretti 2003b).

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
AVGUST2020, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: MAP Beljakovine.