Za osebe, ki so alergične na cvetni prah, je pomlad najbolj obremenjujoč letni čas. Tako je bilo tudi za gospo Mileno (82 let). Štirideset let je bila težak astmatičen bolnik. Diagnoza je bila KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen). Ker je živela na kmetiji, so njene pomladanske težave dosegale vrhunec v času košnje. Pogosto je morala k zdravniku in v bolnišnico. Ob rednem uživanju zdravil so popuščale tudi ledvice, srce in jetra.

Pred več kot desetimi leti si je začela pomagati s tabletami FHES. In res je lažje dihala. Sama je ugotavljala: »Če dva dni ne vzamem FHES, že težje diham.«. Potem je začela uživati še MAP in občutila več moči. Kot upokojena kmečka delavka res ni imela veliko dohodkov, a za 1 kapsulo FHES in 2 tableti MAP na dan, jih je le bilo dovolj. Več kot deset let je vsako jutro užila omenjeno količino MAP in FHES. Dihalnih kriz je bilo manj, manj je bilo potreb za vdihavanje razpršila za lažje dihanje in tudi obiskov pri zdravniku je bilo manj.

Leta so tekla. S starostjo pa so popuščale tudi moči. Sedela je doma in počasi hirala. V začetku letošnjega februarja so jo prepeljali v bolnišnico, saj se je dihanje poslabšalo. Zdravnik je domače vprašal, zakaj je kar pet let niso pripeljali na pregled. Pa so odgovorili, da so mislili, da ni potrebno, saj zadnja leta ni imela dihalnih kriz.

Te vrstice naj bodo njej v slovo. Pokopali smo jo zadnji teden v februarju. Bila nam je res dobra soseda.

Iztok OstanČebela obira cvetni med

 

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, marec 2015, Dr. Iztok Ostan