Vsi lepi, vznemirljivi dogodki so oblika stresa, saj se takrat v krvi zviša raven adrenalina in drugih stresnih hormonov. A to ni problem. Tudi občasni manj prijetni stresni doživljaji ne spodkopljejo življenjskih moči. Problem pa je trajno povišanje ravni stresnih hormonov v krvi (kronični stres). Neprestano vznemirjenje je vir bolezni. Nujni so redni počitki in umiritev organizma po vsakršnem vznemirjenju, naj bo neprijetno ali prijetno.

Čičerija pozimi

Čičerija pozimi

Sprehod po neokrnjeni naravi je naš običajen način za sprostitev. Zlasti zimska narava zna biti še posebej pomirjujoča. Pošiljam vam predbožično sliko iz naše domače Čičarije.

Manj znano pa je, da si za lažje premagovanje stresa pomagamo tudi s skrbjo za dobro črevesno mikrobioto. Na oxfordski univerzi so tri tedne dajali zdravim prostovoljcem kapsule s prebiotiki (vlakninami, ki so hrana za dobre črevesne bakterije). Meritve so po preizkusu pokazale, da so lažje prenašali stres, kot osebe v kontrolni skupini. Dr. D. Perlmutter pa je v svoji novi uspešnici »Zdravi možgani« opisal študije, v katerih so zmanjšali raven stresnih hormonov v telesu z uživanjem probiotikov.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Januar 2018, Dr. Iztok Ostan