Ob novem letu si mnogi obljubimo, da bomo živeli bolj zdravo. Žal večini teh sklepov ne uspe uresničiti. Raziskave kažejo, da se kar 70% ljudi, ki se odločijo za bolj zdrav slog življenja, po dveh letih vrne k nezdravi prehrani in starim navadam. V razvitem svetu se tako manj kot 3% prebivalcev prehranjuje v skladu z uradnimi prehranskimi priporočili. Zakaj je tako težko živeti zdravo?

Problem sem s sodelavci  pojasnil z znanstveno objavo nove teorije o apetitu za sebični gen (2009). Narava skrbi predvsem za reprodukcijo, ki je energetsko zahtevna in nas z močnimi vrojenimi nagnjenji spodbuja, da jemo več kot je potrebno za zdravje .

Na Univerzi v Ljubljani smo v preteklem desetletju razvili metodo izboljšanja načina prehrane, ki je enostavna in učinkovita. Imenovali smo jo metoda »2+5«. Naj navedem nekaj priporočil:

Sadje in zelenjava– Pijmo vsaj 1,5 l vode dnevno. Večinoma smo dehidrirani, a tega nam telo sprva ne pokaže z žejo, pač pa z občutkom lakote  in utrujenostjo.

Gibajmo se na svežem zraku ob dnevni svetlobi (brez očal) vsaj 1 uro dnevno. Ena ura hoje poveča hidracijo za 12 ur (in s tem zmanjša hlepenje po hrani). Svež zrak vsebuje negativne ione, ki zmanjšajo utrujenost in s tem občutek lakote.  Ena ura dnevne svetlobe, ki pride skozi oči (brez očal), poveča raven serotonina (hormona sreče) v krvi, zato čutimo manj želje po čokoladi in ogljikovih hidratih.

– Užijmo vsaj 5 porcij sadja in zelenjave dnevno (vsaj 400 g), pa bo manj želje po slaščicah.

V tej metodi nobena hrana ni prepovedana. Kljub temu je večina udeležencev v enomesečnem poskusu zmanjšala energetski vnos hrane, užila manj maščob in manj slaščic. Shujšali so v povprečju za 1,6 kg. Zlasti pa je bilo razveseljivo, da se je leto in pol po preizkusu kar 60% udeležencev še vedno vsaj deloma držalo teh priporočil.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Januar 2018, Dr. Iztok Ostan

V kolikor bi želeli podrobnejših informacij, si preberite prispevek Kako pričeti s pomladnim razstrupljanjem?