Znano je, da je za čvrste kosti potrebno uživati hrano z dovolj kalcija in magnezija ter vitamina D, biti telesno aktiven in poskrbeti, da koža dobi dovolj sončne svetlobe (primerna je tudi posredna svetloba).

Sončna svetloba koristi tudi kostem

Za čvrste kosti je potrebno, da koža dobi dovolj sončne svetlobe.

Manj znano pa je, da je za to potrebno užiti ustrezno beljakovinsko hrano. Kalcij se namreč vgradi v kosti, če imamo primerno število kostnih celic, ki to počnejo. Te pa se ne namnožijo, če jim primanjkuje beljakovin. Dr. Luca-Moretti pravi, da je izboljšanje kalcifikacije kosti potrebno uživati po 5 tablet MAP vsaj 8 mesecev. Naša sorodnica si je tako zmanjšala osteoporozo na mejno raven (osteopenijo), ne da bi uživala posebne tablete kalcija.

Trdne kosti

Kalcij se vgradi v kosti, če imamo primerno število kostnih celic, ki to počnejo.

Tudi dobra črevesna flora je pomembna za čvrstost kosti, saj dobre črevesne bakterije sodelujejo v procesu absorpcije kalcija. Posamezne izkušnje, kot je spodaj navedena, niso dokaz, da neko probiotično živilo učinkuje. Je pa dovolj dokumentirana, da je vredna razmisleka:

Edva Chen (Tiger Plaza 13, Ejlat, Izrael) je imela od rojstva probleme z osteoporozo in krhkimi kostmi. Telo preprosto ni moglo zadrževati dovolj kalcija, čeprav je uživala razne vrste kalcija. Pri šestnajstih so bile njene noge povsem zvite. Tvorile so izrazit “O”. V bolnišnici Shneider Hospital so ji dejali, da operacija nog ni smiselna, ker se kalcij ne zadržuje dovolj.

Potem je začela uživati fermentirani zeliščni probiotik, ki temelji na EM tehnologiji, in koralni kalcij. Po enem tednu so se bolečine zmanjšale in čutila je več energije. Po enem mesecu so na kliniki presenečeni ugotovili, da se kalcij zadržuje. Čez tri mesece, ko je bilo nesporno, da je zadrževanje kalcija stabilno, so ji operirali eno nogo, čez 8 mesecev pa še drugo. Prej socialno izločeno dekle, je postalo povsem normalno. Zrasla je za 14 cm.