Zavezovanje vezalk

Slika je simbolična

12-letnega Jasona so mučila kronična vnetja ušesa, grla in prebavnega trakta, je opisal nevrolog dr. David Perlmutter v svoji knjigi Zdravi možgani (UMco, 2017). Zaradi avtizma ga je mati pripeljala k njemu.

Deček je z rokama ponavljal iste gibe, ni si mogel zavezati vezalk, ni govoril v celih stavkih, izogibal se je komunikaciji. Dr. Perlmutter priporoča v takih primerih brezglutensko prehrano z nizko ravnjo ogljikovih hidratov.

Po laboratorijski analizi fekalij je ugotovil, da dečku skoraj povsem primanjkuje dobrih bakterij. Tako je priporočil, naj dodajajo njegovi prehrani izbrani probiotik in vitamin D.

Jasonova mati se je oglasila čez tri tedne in povedala, da si zdaj Jason sam zavezuje vezalke, se več pogovarja z njo … Odločili so se še za fekalno transplantacijo, pri kateri pacientu v očiščeno črevo vnesejo fekalno maso zdrave osebe. Darovalka je bila prijateljeva zdrava hči.

Čez mesec dni je Jasonova mati poslala zdravniku video posnetek. »Ta kratki posnetek mi je orosil oči«, piše dr. Perlmutter. »Na njem je bil živahen, zadovoljen Jason, ki je skakal na trampolinu in govoril s svojo mamo veliko bolj zavzeto kot prej. Ob posnetku ni bilo nobenega besedila in tudi ni bilo potrebno«.

Tudi vnetja prebavnega trakta, grla in ušes so se unesla.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
December 2018, Dr. Iztok Ostan