Lepo se je ob praznikih usesti s svojimi bližnjimi k obloženi mizi. A obilo dobrot običajno povzroča več napenjanja in celo težav pri odvajanju ali vsaj bolj neprijeten vonj blata. Bodimo pozorni nanj. Tako kot je smrdenje iz hladilnika nedopustno, je smrad, ki ostane za nami na stranišču, znak gnitja. Temu pa se lahko izognemo z uživanjem učinkovitih probiotikov. Leta 2003 sem imel prvič priložnost preizkusiti bio probiotik EM. Blato je že v nekaj dneh izgubilo neprijetni vonj. Za tak učinek pri večini ljudi zadostuje že kakega pol decilitra na dan. Med prazniki le povečam odmerek in to zadošča, da smrdenja ni.

Kako pomembno je, da poskrbimo, da blato nima neprijetnega vonja, sta pokazali desetletji slovenskih izkušenj z njim. Na spletni strani www.iztokostan.com sem zbral že 378 pričevanj uporabnikov bio probiotika EM. Poročajo o manj zaprtja (107 primerov), manj napihnjenosti (94), drisk (39), bolečin v trebuhu (27), alergij (12), glivičnih vnetij (11) in pri drugih težavah.

Bio probiotik EM je certificirano biološko pridelano živilo. Lahko ga pijemo trajno vsak dan. Vsebuje izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč. Pijemo ga pred obrokom, razredčenega s sokom ali vodo, po obroku pa lahko čistega, saj vsebuje veliko prebavnih encimov, ki olajšajo prebavo. Če žvrkljamo nerazredčenega pred spanjem po umivanju zob, zjutraj ne bo zadaha. Tekočino seveda pogoltnemo, da ne bi zapravili še drugih koristnih učinkov.

Po številu sevov na ml bio probiotik EM ni najbogatejši med probiotiki, a je vseeno zelo učinkovit. Predstavlja namreč nadgradnjo tehnologije EM (Effective Microorganisms), to je postopka kombiniranja koristnih mikrobov, ki omogoča njihovo učinkovito sodelovanje. Po preizkusu več koncentriranih probiotikov sem se odločil za uporabo tega tudi zato, ker mi omogoča doseganje zaznavnega učinka (odpravo smrdenja blata v nekaj dneh) z najnižjimi stroški.

Na črevesje blagodejno vpliva tudi uživanje probiotikov – vlaknin oz. izvlečkov iz njih – ki so hrana koristnih črevesnih bakterij.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2023, Dr. Iztok Ostan