Tudi takrat je bil december, a bilo je pred petimi leti. Moja hči je bila visoko noseča. Ni moja navada, da bi se vmešaval v njeno družino, a takrat sem dal hčeri in zetu v obvezno branje nekatere dele knjige dr. Perlmutterja »Zdravi možgani«, dele, ki se nanašajo na pomen uživanja probiotikov v najzgodnejšem obdobju življenja.

Ko se je vnučka v začetku januarja rodila, sta ji skrbna starša začela dodajati v mešanico materinega mleka in mlečne formule malo probiotičnega bio napitka EM. Odmerek sta dokaj hitro povečevala, tako da sta ji kmalu dajala kar žlico napitka na stekleničko mleka. Napitek je kisel in je rožnato obarval mleko. Dojenčki imajo radi sladko hrano, a moja vnučka je bila ješča in je rada pila tudi kiselkasto mleko rada. S prakso so doma nadaljevali tudi potem ko je vstopila v drugo leto življenja in še danes dobi redni dnevni odmerek napitka pomešanega s pomarančnim sokom. Odločitev za bogatenje mleka s probiotikom se je pokazala kot odlična. Dojenčke običajno od časa do časa mučijo kolike – črevesni krči. Naša deklica pa ni imela v prvem letu življenja infekcij, pojav blagih kolik pa le ob koncu prvega meseca.

Kolike nastanejo zaradi pomanjkanja koristnih črevesnih bakterij. Otroci pač ob rojstvu še nimajo svoje črevesne biote. Dobijo jo od matere ob prehodu skozi rodni kanal, potem pa tudi z materinim mlekom. A očitno to še ni optimalno za potrebe otroka, zato se pri večini pojavljajo kolike. Če se otrok rodi s carskim rezom ali če mati ali dojenček dobivata antibiotike zaradi vnetij, je njuna črevesna biota še slabša. V takih primerih je nujno dajati materi in dojenčku probiotike, a kot so pokazale opisane raziskave in naša izkušnja, koristijo tudi dojenčkom, ki so normalno rojeni in sicer zdravi.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2023, Dr. Iztok Ostan