Pisal sem že o primeru 12-letnega Jasona, ki so ga mučila kronična vnetja ušesa, grla in prebavnega trakta. Pa naj to izkušnjo na kratko povzamem:

Zaradi avtizma ga je mati pripeljala k nevrologu dr. Davidu Perlmutterju. Deček je z rokama neprestano ponavljal iste gibe, ni si mogel zavezati vezalk, ni govoril v celih stavkih, izogibal se je komunikaciji. Dr. Perlmutter v takih primerih priporoča brezglutensko prehrano z nizko ravnjo ogljikovih hidratov. Po laboratorijski analizi fekalij je ugotovil, da v dečkovem črevesju skorajda ni koristnih bakterij. Tako je priporočil, naj dodajajo njegovi prehrani izbrani probiotik in vitamin D.

Po treh tednih je Jasonova mati povedala, da si zdaj Jason sam zavezuje vezalke in se več pogovarja z njo.

Odločili so se še za fekalno transplantacijo, pri kateri pacientu v očiščeno črevo vnesejo fekalno maso zdrave osebe. Darovalka je bila prijateljeva zdrava hči.

Čez mesec dni je Jasonova mati poslala zdravniku video posnetek. »Ta kratki posnetek mi je orosil oči«, piše dr. Perlmutter. »Na njem je bil živahen, zadovoljen Jason, ki je skakal na trampolinu in govoril s svojo mamo veliko bolj zavzeto kot prej. Ob posnetku ni bilo nobenega besedila in tudi ni bilo potrebno«.

Tudi vnetja prebavil, grla in ušes so se vnesla.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2023, Dr. Iztok Ostan