Ali ste se tudi vi že potrudili in uspeli priti do prve žetve in soka pšenične trave?

Če še niste prejeli navodil, se prijavite preko obrazca na tej strani, in na mail boste prejeli navodila. Ne čakat, to storite zdaj in se naučite.

Porkert 2a mlinček za sok pšenične trave

Porkert 2a mlinček za sok pšenične trave

Nekateri ste me spraševali glede priprave soka pšenične trave, kakšen mlinček je najustrezneje uporabiti. Če se prav spomnim je bilo nekje leta 2000, ko sem imel prvič priliko to v živo videti, kako izgleda in to na predavnju dr.Iztoka Ostana, kjer je uporabil ravno takšen mlinček kot je na sliki levo.

Marsikdo se je (vključno z mano) spraševal, ker se tudi kapsulo mineralnega prahu FHES; kadar ga stresemo v vodo naj ne bi mešalo s kovinsko žličko, ampak samo z leseno ali plastično. Kaj se pa potem res zgodi zaradi kovine pri pridelavi soka pšenične trave s tem kovinskim mlinčkom od Porkerta?
A se potencial soka lahko zaradi oksidacije pri stiku s kovino tudi porazgubi – kot to velja za mešanje z leseno in plastično žličko namesto kovinske?

Za mnenje sem vprašal dr.Iztoka Ostana, ki pravi: “Izgube zaradi kovine nismo merili. Bistveno je, da tudi sok iz kovinsklega mlinčka odlično učinkuje. Jaz izgube zanemarjam.” Torej, za domačo uporabo menim, da se ni potrebno sekirati, za tistih par ionov. Bolj pomembno je samo to, da ga čimprej po iztiskanju popijemo, saj po 30 minutah izgubi večino potenciala. Zato so ti ročni strojčki odlična opcija.

Kje se jih pa dobi?

Ti mlinčki se, dajo naročil direktno na Češkem v tovarni Porkert in so jih nekaj let nazaj tudi pošiljali v Slovenijo. Malo je sicer potrebno od časa do časa počakat, ker so jih delali le občasno (vsaj tako je bilo takrat).

Pa tudi če nimate takšne mašince za stiskanje, naj vas to ne zaustavi, še vedno lahko žvečite, bo pač še bolj koristilo tudi vašim dlesnim.

No sedaj pa res ni več razloga, da tega ne bi tudi vi poizkusili, nabavite si ta korita in prinesite z nedeljskega izleta kakšen kg ali dva gozdne prsti (za substrat lahko uporabite kar vermikulit). Če ne veste s katero pšenico bi poizkusili, osebno najraje uporabljam kar seme neoluščene pire, ki naj bi veljala za eno najbolj zdravih vrst pšenice.

Poskrbite tudi za ustrezno kaljenje. Menim, da je sobna temperatura čisto uredu, jaz sem dal po postopku v kozarcu, kar pod kuhinjsko korito. Po sejanju in pršenju z vodo, sem pa pokrite pladnje postavil na vrh kuhinjskih omaric (če je dovolj prostora), kjer je tudi temperatura kakšno stopinjo višja.

Sedaj pa kar v akcijo, brez prvega koraka ni žetve :)))

Bi radi podrobnejše informacije o postopku, prijavite se na Mesečne novice “Prijateljem najboljše” in prejeli boste navodila za pripravo soka pšenične trave: https://ziva-voda.com/blog/prijava-na-novice/

Če imate kakšne težave ali ste prišli do kakšnih svojih ugotovitev in spoznanj prosim oddajte svoj komentar spodaj…

V kolikor vam angleščina ne dela težav, si lahko ogledate videoposnetek:

oz. slike s postopkom priprave preko spodnje povzave:

https://www.goodshomedesign.com/how-to-grow-wheatgrass-at-home/