Objavljamo odlomek iz članka Naprej k prehranskim koreninam (I. Ostan), ki bo izšel 7.12.2015 v reviji Plus 50 (priloga Dela in Slovenskih novic):

Zemlja ob nastanku

Zemlja ob nastanku življenja pred skoraj 4 milijarde let

Pred 3,8 milijarde let je bila Zemlja še vroča magmatska masa. Ob stalnih nevihtah je že nastajala zemeljska skorja, na kateri se je zbirala voda. Pod vplivom sevanj iz okolja in nenehnih nevihtnih strel je bila voda antioksidantska. Taka voda je nujna za življenja. V njej so nastajale prve žive molekule (RNK), predhodnice DNK. Obdale so se z opno iz maščob in prve celice so bile tu.

            V stotinah milijonov let, ki so sledila, se je Zemlja ohlajala, sevanje se je umirilo in voda se je spremenila v navadno, oksidirano, kakršno poznamo danes. Mnogi mikrobi so zaradi tega izumrli, a nekateri so se prilagodili. S pomočjo fotosinteze sami ustvarjajo antioksidantsko vodo v sebi. Življenje tako teče naprej, a potrebe celic po antioksidanstki vodi iz pradavnine ostajajo. Če jim jo priskrbimo, so nam hvaležne.

           V naravi je taka zdravilna voda v Lurdu, kamor so hodili naši predniki iskat zdravje. Očitno tam voda v podzemlju pronica globoko proti magmi in privre na dan kot antioksidatska voda. Pri nas črpajo antioksidantsko vodo v Hotelih Life Class v Portorožu. V zemeljskih plasteh skoraj 400 m globoko so velike zaloge vode, ki ji pravijo »pramorje«. Je zelo antioksidantska – na ravni najbolj antioksidantskih svežih sokov. Možnosti pitja te vode še proučujejo.

Bazeni s termalnim Pramorjem

Skoraj dve desetletji pa je na trgu mineralni prašek FHES, s pomočjo katerega je dr. Patrick Flanagan poustvaril antioksidantsko vodo, kakršno pije ljudstvo Hunza, znano po številnih stoletnikih. Z njegovim praškom je možno pripraviti izjemno antioksidantsko vodo, ki je lahko celo milijonkrat bolj antioksidantska kot najboljši sveži sokovi. Znanstveni preizkusi so pokazali, da taka voda celicam zelo godi.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, november 2015, Dr. Iztok Ostan