Dr. Ignaz Semmelweis je bil madžarski zdravnik nemškega rodu. Po diplomi iz porodničarstva se je leta 1844 zaposlil v Prvi dunajski porodnišnici, v kateri je tedaj porodni prisad povzročal umrljivost kar 18 % porodnic. Na nasprotni strani ulice je bila Druga dunajska bolnišnica, v kateri je za porodnim prisadom umiralo bistveno manj porodnic (3-4 %). Čeprav so Prvo porodnišnico vodili ugledni zdravniki, v Drugi pa so delovale le babice, so se porodnice trudile, da bi bile sprejete v Drugo.

doktorDr. Semmelweis se je dolgo mučil z vprašanjem, zakaj je smrtnost v prvi porodnišnici toliko večja. Nazadnje je odkril, da je kriva slaba higiena rok zdravnikov. Ti so v Prvi porodnišnici tudi secirali trupla in potem iz prosekture prihajali na pregled porodnic brez temeljitega umivanja rok. Celo ponašali so se z neprijetnim vonjem po razpadajočih truplih, ki se je držal njihovih oblek. Šele ko je za zastrupitvijo krvi umrl zdravnik, ki se je pri seciranju urezal, se je dr. Semmelweisu posvetilo, da porodnice pravzaprav ubijajo zdravniki, ker prenašajo strupene snovi iz prosekture na porodnice, ki so po porodu prav tako ranjene, kot je bil njegov umrli kolega.

Leta 1947 je v Prvi porodnišnici uvedel temeljito umivanje rok in njihovo razkuževanje v klorovi raztopini. V nekaj mesecih se je število smrtnih primerov zaradi porodnega prisada znižalo na vsega 1 %. Kljub tem uspehom so se mu njegovi kolegi posmehovali. To je bilo mnogo pred časom, ko je Luis Pasteur v letih 1860-1864 odkril, da so patogeni mikrobi vir bolezni. Potrebna so bila še desetletja, preden je zavest o nujnosti higiene rok prešla v zdravstvo in v splošno kulturo.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JANUAR2020, Dr. Iztok Ostan