Spomladanska utrujenostPozimi običajno pojemo kaj več in težjo hrano, zato se tudi odpadne snovi kopičijo v telesu. Narava pa na pomlad spobudi raztrupljanje. Kot poroča raziskovalec sončne svetlobe Kime Zane namreč sončna svetloba poveča izločanje toksinov iz telesnih odlagališč za 10 do 1000-kratno.

Pomlad tako vpliva na vse nas, a le nekateri med nami občutijo to stanje kot pomladansko utrujenost. To so tisti, ki nimajo dovolj krepkih izločal, da bi lahko sproti odplavlja iz krvi dodatno količino odpadkov, ki so spomladi privreli iz telesnih odlagališč.

Pomagamo si lahko z naslednjim:

Okrepitev izločal z uživanjem 6 do 8 tablet beljakovin tipa OKA dnevno

Krepkost organov – tudi izločal – je odvisna od krepkosti celic v njih in njihovega števila. Kar 60% trdne snovi naše celice predstavljajo beljakovine. Ni okrepitve izločal brez beljakovinske okrepitve. A kaj, ko beljakovine tvorijo v presnovi veliko toksičnih odpadkov. Vsaj 52% užitih beljakovin se pretvori v amonijak. Če užijemo več običajnih beljakovin, tvegamo, da kri še bolj preobremenimo s strupi. Zato je idealno, če ob pomladni utrujenosti užijemo dvakrat po 3 ali pa dvakrat po 4 tablete OKA dnevno. Gre za kombinacijo aminokislin, ki v presnovi tvorijo le 1% odpadkov in hitro regenerirajo organe. Dva do tri tedne take kure bi že utegnilo bistveno okrepiti izločala.

Olajšanje dela izločal

Pitje vsaj 1,5 l vode na dan je že staro zdravniško priporočilo za zdravo življenje. Pijemo na tešče ali pol ure pred obroki oz. Pomladno cvetenjenajhitreje dve uri po obroku Z jutranjim pitjem vode olajšamo delo ledvic.

Količino popite vode lahko uravnavamo tudi po barvi urina. Če je urin temno rumen ali jantarne barve, je to znak, da pijemo premalo in se ledvice mučijo. Če je urin brezbarven, pijemo preveč. Biti mora svetlo rumene barve.

Redno praznjenje črevesa je nujen pogoj za zmanjševanje toksemije. Črevesje je največje odlagališče strupov v telesu. Če smo zaprti, se toksemija zelo poveča.

Pomaga lahko kozarec toplega Donata na tešče. Če to ne zaleže, je priporočjiv klistir. V našem okolju imamo do tega pripomočka še mnogo predsodkov, vendar gre za povsem varen način odpravljanja zaprtja. V higijenizmu sodi med najpomembnejša pomagala za ohranjanje zdravja.

Počitek in hoja. Z občutkom utrujenosti nam telo sporoča, da ne zmore. Ni dobro »bičati izmučenega konja«. Potrebuje počitek, ki sodi v higienizmu med najpomembnejša krepilna sredstva. Govorimo o počitku, ne o celodnevnem poležavanju.

Ko si s počitkom oddahnemo, je priporočljivo napraviti kak korak po svežem zraku. Močno naprezanje povečuje trenutno toksemijo, gibanje kot je hoja, pa razstruplja. Poglobimo dihanje, kar pripomore, da se skozi pljuča hitreje izločajo toksini. Dihalne mišice so tudi telesna črpalka, ki požene gibanje limfe. Ko povečamo hitrost gibanja vode dvakratno, se njena sposobnost raztapljanja snovi poveča kar 64-kratno. Telesno gibanje torej zelo poveča sposobnost krvi in limfe za prenašanje strupov. Ena ura hoje dnevno ohranja aerobno sposobnost organizma, ugotavlja dr. Kenneth Cooper.

Uživanje sadja in zelenjave po petkrat na dan

Zdravo sadje in zelenjava

Uživanje dovolj sadja in zelenjave je pravzaprav osnova zdrave prehrane. V enomesečnem preizkusu, ki smo ga opravili na Univerzi v Ljubljani, je 54 prostovoljcev uživalo surovo sadje in zelenjavo po petkrat na dan. Raven toksemije se je bistveno zmanjšala.

No, za to se je treba malo potruditi. Tudi živali raje posežejo po kuhanih živilih kot surovih, če imajo priložnost. Iz toplotno obdelanih ogljikovih hidratov (semen in gomoljev) namreč uspe telo dobiti v določenem obdobju od 60 % do 100 % več energije. Več energije je bolje za reprodukcijo, ki je energetsko zahtevna.

Zato nas narava sama zapeljuje na stranpota – k toplotno obdelani hrani in proč od potrebne količine zdravega svežega sadja in zelenjave.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
April 2016, Dr. Iztok Ostan