Ob zvinu gležnja in njegovi imobilizaciji za nekaj tednov mišice na nogi uplahnejo. Seveda, noga je dolgo mirovala, pa so mišice atrofirale. A tudi po kirurškem posegu, po katerem se kmalu spravimo na noge, opazimo, da je skeletnih mišic manj in smo splošno oslabeli. Mladi se po takem posegu hitro  okrepijo, starejšim pa je potrebno dosti časa, da spet pridejo »na zeleno vejo«.

Koristno je, da uživamo od 5 do 8 tablet OKA 1-2 meseca po posegu oz. poškodbi, pri pripravi na kirurški poseg pa tudi 2-3 tedne pred njim. Naj povedano ponazorim s svojo izkušnjo.

Leta 2004 sem si na potovanju v Rusiji pri padcu poškodoval levo zapestje. Bilo mi je 52 let. V Rusiji so zdravniki menili, da ni nobenega zloma in sem dobil le opornico. Ko pa so me čez dva tedna pregledali v izolski bolnišnici, so ugotovili, da se je košček podlaktnice odlomil in se je že zarasel, žal centimeter vstran. Že naslednji dan sem moral pod kirurški nož, da so ta košček odlomili in ga namestili na pravo mesto. Še zdaj imam na podlaktnici priviti kovinski ploščici.

Moč v rokah po okrevanju z MAP
Z MAP si lahko pomagate, tako pri treningih kot pri okrevanju

Na srečo sem že takoj po padcu začel uživati dvakrat po štiri tablete OKA na dan in s takim odmerkom nadaljeval še dva meseca po operaciji. Ko sem nekaj tednov po kirurškem posegu začel s  fizioterapijo, sem zlahka stiskal tudi najtrše silikonske kroglice in upogibal zahtevnejša gumijasta orodja.

Fizioterapevtka se je čudila, kako je mogoče, da mišična masa sploh ni upadla. Zapestje je bilo povsem gibljivo. Po tednu dni me je odslovila, saj njena pomoč ni bila več potrebna.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
April 2019, Dr. Iztok Ostan