Če se otrok poškoduje, običajno hitro okreva in spet teka kot prej. Če pa si odrasli, še zlasti starejši, zlomimo nogo ali roko, traja dolgo, da okrevamo. Pogosto se pri starejših stanje ne povrne v prvotno.

Ko snamemo mavec ali longeto s poškodovane okončine, je ta praviloma stanjšana. Mišice atrofirajo, kar je znak pomanjkanja beljakovin. Te pa so težko presnovljive, saj potrebujemo vsaj tri ure, da jih prebavimo, in na celični ravni se večina iz beljakovin pridobljenih aminokislin ne uporabi, pač pa pretvori v dušične odpadke. Le aminokisline OKA rešujejo oba problema, zato so zelo priporočljive za regeneracijo po poškodbi. Primeren odmerek je od 5 do 8 tablet na dan 3 mesece po poškodbi. Navajam pričevanje 67-letne gospe:

»Jeseni 2020 sem si izpahnila čeljust ob grizenju dobre, a zelo trde breskve. Čeljust sem porinila na mesto, a vezi so bile nategnjene, morda raztrgane. Pri jedi sem morala brado podpirati, a čez nekaj dni niti jesti nisem več mogla. Zobozdravnica mi je svetovala oporo za čeljust in uživanje čim več beljakovin. A te hrane nisem zmogla užiti veliko, saj sem jedla le pasirano.

Začela sem uživati po osem tablet OKA na dan. Po petih tednih se čeljust ni več iztikala. Nehala sem nositi oporo. Zmogla sem gristi mehko hrano, tudi mehko meso. Odmerek OKA sem zmanjšala na 5-6 tablet na dan.

Po devetih tednih uživanja OKA je bila čeljust kot nova, kot da nikoli ni bila okvarjena. Res sem bila zadovoljna, da se je čeljust tako popravila.

Odločila sem se, da bom jemala še naprej po 5 tablet OKA na dan – letom primerno.“

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
OKTOBER2022, Dr. Iztok Ostan