Institut.O je pri Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani naročil meritve antioksidantske moči štirih vrst tablet, ki v vodi sproščajo molekularni vodik. Najvišjo raven sproščenega vodika je izkazoval H2 Molekularni Vodik dr. Josepha Mercole (ZDA). V kozarcu vode z raztopljeno tabletko te vrste je toliko vodika kot v vsaj 1.000 kozarcih najboljšega svežega zelenjavnega ali sadnega soka. To vrsto tablet (H2 Molekularni Vodik) sedaj Institut.O tudi ponuja na slovenskem trgu.

Po količini sproščenega vodika je ta vrsta prehranskega dopolnila podobna FHES (MegaHydrate), ki ga s pridom uporabljamo že desetletja. V čem pa se molekularni vodik in vodik, ki ga sprošča FHES, razlikujeta? Molekularni vodik (H2) je v obliki molekule, ki je zelo stabilna in zato prepočasna, da bi neposredno nevtralizirala najnevarnejše proste radikale, kot so na primer hidroksili. Molekularni vodik deluje kot antioksidant posredno, preko spreminjanja delovanja genov. Ti so deli DNK, ki predstavljajo formule za ustvarjanje telesnih beljakovin kot so hormoni, encimi in tudi mnogi telesni antioksidanti. Molekularni vodik se v roku 10 minut po zaužitju absorbira v vse organe in njihove celice. Tam aktivira ali utiša delovanje preko 1.000 različnih genov, spremeni se ustvarjanje in delovanje preko 200 vrst biomolekul – tudi antioksidantskih. V eni uri od užitja molekularnega vodika praktično ves molekularni vodik izločimo z dihanjem, a ekspresija genov, ki jo je povzročil, ostane aktivna vsaj 24 ur. V klinični študiji, ki jo je vodil japonski zdravnik dr. Toru Ishibashi (2014) so ugotovili pri bolnikih z revmatoidnim artritisom pozitivne učinke uživanja molekularnega vodika še štiri tedne po prenehanju jemanja. Molekularni vodik je torej smiselno jemati zlasti enkrat dnevno, saj s tem naravnamo organizem na optimalnejše delovanje vsaj 24 ur.

Vodik, ki ga v vodi sproža FHES, pa je po deklaracijah proizvajalca, v obliki atoma – vodikovega aniona (H-). Ta zelo hitro reagira z okolico in učinkovito neposredno nevtralizira nevarne proste radikale, tudi hidroksile. Anionski vodik se prav tako hitro absorbira v celice kot molekularni, a v njih tudi ostane. Tam spodbuja tudi produkcijo celične energije (ATP) in to v mnogo večji meri kot molekularni vodik. Pri uživanju molekularnega vodika se namreč proizvodnja energije (ATP) v mitohondrijih poveča za 50 %, ob uživanju FHES pa celo do 500 %. Ko telo potrebuje dodatno energijsko podporo (pri intenzivnem delu, v starosti, pri izčrpanosti po preboleli bolezni …) ali ko je okolje zelo kužno, je torej smiselno uživati FHES večkrat dnevno, oz. popiti zjutraj kozarec vode z molekularnim vodikom, čez dan Zora Golobič pa še nekajkrat kapsulo ali dve FHES.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2022, Dr. Iztok Ostan

Več informacij o Molekularnem Vodiku H na >>> https://vitabiosa.si/izdelki/vodik/