Spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost

Pozimi uživamo težjo hrano, manj sadja in zelenjave, kar vse privede do kopičenja strupov v telesu. Več užite sončne svetlobe v marcu in aprilu vsaj desetkratno poveča izločanje toksinov iz telesnih odlagališč v kri. Nekateri pri tem občutijo pomladno utrujenost. Če imamo ošibela izločala, se toksini ne morejo dovolj hitro izločati iz krvi in povišana toksičnost krvi povzroči slabo počutje, ki mu pravimo spomladanska utrujenost.

Če se hočemo znebiti takih težav, je treba predvsem okrepiti izločala. Glavno sredstvo za regeneracijo vseh organov pa so beljakovine. Žal se pri presnovi običajnih beljakovin tvori veliko odpadkov, obenem pa pri tem troši veliko energije, ki nam je v času utrujenosti primanjkuje.

Pri nas doma od leta 2001 dopolnjujemo prehrano z optimalno kombinacijo aminokislin OKA, katerih presnova ne tvori odpadkov in ne troši energije. Klinične študije dokazujejo, da se ob njihovem uživanju učinkovito okrepijo tudi funkcije ledvic (Tamburlin, 1999) in jeter (De Cristofano, Giordano, 2002).

S soprogo sva začela uživati OKA zaradi splošne okrepitve, ki je potrebna zlasti v zrelih letih; za te namene je priporočljivo uživati od 3 do 5 tablet na dan. Od takrat tudi pomladne utrujenosti ni več, čeprav bi je glede na starost pričakovali več.

Uživanje OKA pomaga tudi proti kronični utrujenosti. Na spletni strani www.iztokostan.com je zbranih več sto pričevanj o uporabi OKA, med njimi je tudi 64 oseb, ki so ob uživanju OKA zmanjšale utrujenost.

Če OKA ne uživamo redno, je ob spomladanski in drugih vrstah utrujenosti priporočljivo začeti uživati 5 do 8 tablet dnevno (na primer 3-4 zjutraj in prav toliko zvečer). Čilim in mladim običajno zadošča že kakih 10 dni takega režima, da utrujenost mine, starejšim in izčrpanim pa 2 do 3 tedne.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Marec 2018, Dr. Iztok Ostan