Jesensko listjePomanjkanje telesnega gibanja skrajšuje življenje. Če hočemo uživati jesen življenja, se moramo tja odpraviti peš. A koliko hoje na dan je minimalno potrebno za ohranitev zdravja in koliko je optimalno, da bi bili kot nešportniki v dobri kondiciji?

Za dobro kondicijo zdravniki priporočajo od 10.000 do 15.000 korakov na dan. To je od ene ure 40 minut, do dve uri in pol na dan. Skrbniki psov vedo, da sta to dva daljša sprehoda s psom.

Dr. Kenneth Cooper ugotavlja, da je za ohranjanje aerobne sposobnosti potrebno hoditi vsaj eno uro na dan (cca 6.000 korakov). To je en daljši sprehod s psom na dan. Če nimamo psa, si je dobro nabaviti uro, ki šteje korake in nam naračuna tudi tedensko povprečje. Taka pomoč res spodbudi, da se ne zasedimo. Šteje tudi korake po stanovanju, a 6.000 korakov na dan ne dosežemo, če se ne spravimo na prosto.

Po kriterijih medicine je res spodnja meja gibanja, ki ohranja zdravje, 22 minut pešačenja na dan (150 minut na teden). To bi bilo približno 2.200 korakov na dan. V razvitem Zahodnem svetu se delež odraslega prebivalstva, ki ne dosega tega kriterija povečuje; leta 2016 znašal že 36,8 %. Premalo gibanja povečuje število srčno žilnih obolenj, diabetesa tipa II, debelost, nekaterih oblike raka (v povezavi z debelostjo) in smrtnost.

Nekateri, opešani od starosti, ne zmorejo toliko pešačenja. Zdravniki v takih primerih priporočajo gibanje v vodi. Zelo pomaga tudi okrepitev z aminokislinami OKA. Prof. Sanseverino je vodil dvomesečni klinični preizkus. Sodelujoči starostniki so prvi mesec uživali po 6 do 8 tablet OKA na dan, drugi mesec pa po 3 do 4. Na začetku so zmogli hoditi v povprečju le 2,6 minute, na koncu pa je posamezni sprehod trajal že po 11,4 minute.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
November 2018, Dr. Iztok Ostan