Izberite Probiotik

Če ima naše blato neprijeten vonj, je znak, da v njem prevladujejo gnilobne bakterije (ne pa dobra črevesna flora).

Posledice so lahko razvoj glivičnih obolenj, slabšanje imunskega sistema, slaba prehranjenost organizma, degeneracija črevesja z razvojem raka na njem, ki ga praviloma odkrijejo šele, ko je v fazi metastaziranja.

Smrdljivo blato

Imate tudi Vi smrdljivo blato?

Pomaga lahko več vlakninske hrane (sadje, zelenjava, celostna žita), a zaradi vplivov stresa, onesnaževalcev, antiobiotikov (ti so tudi v hrani) je dandanes težko doseči uravnoteženje črevesne flore brez rednega uživanja probiotičnih živil. Ta so hrana, ki vsebuje dobre črevesne bakterije.

Mednje sodijo kefir, probiotični jogurti, sveže kislo zelje in repa in njuna tekočina, kislo mleko idr.

Žal, po naših izkušnjah, z nobenim od njih (ob običajnih užitih količinah) ne izboljšamo bistveno vonja blata. V njih je razmeroma malo mikroorganizmov. Po splošnih priporočilih naj bi imelo probiotično živilo vsaj 1 milijon mikrooorganizmov v enem ml. Nekateri probiotični jogurti, dosegljivi na našem trgu, pa celo po deklaraciji proizvajalca ne dosegajo tega kriterija.

Menim, da je potrebno poseči po koncentriranih probiotikih, da uspešno odpravimo smrdenja blata pri mešani prehrani. Za terapevstke namene velja, da bi bilo potrebno užiti vsaj 100 mio ali še bolje 1 milijardo dobrih mikroorganizmov dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija je opredelila kriterije za testiranje učinkovitosti probiotikov. Ti so zahtevni, zato si jih le malo proizvajalcev lahko privošči. Tako se potrošniki lahko odločamo pri izbiri probiotikov predvsem po številu vsebovanih mikroorganizmov in po tem ali učinkovito odpravljao slab vonj blata.

Med take sodijo jogurti NTC (od 60 do 100 mio mikroorganizmov v ml). O njih smo že pisali. Še učinkovitejši pa se zdi probiotik tipa EM – Vita Biosa (ob ustekleničenju vsaj 100 mio mikroorganizmov na ml); ta je sedaj dosegljiv tudi pri nas. Več o njem v prispevkih v nadaljevanju.

Probiotik Vita Biosa na slovenskem trgu

Kupci nekdanjega podjetja GOH smo ga poznali pod imenom Vital Energy. Napitek vsebuje izvlečke 19 vrst zeli biološke pridelave (certificirano) in posebno kombinacijo 7 vrst probiotičnih bakterij. Po certifikatu neodvisnega laboratorija je izjemno bogat z mikroorganizmi (več kot 500 mio na ml), zato ga zadostuje že malo za normalizacijo vonja blata (od 0,2 do 0,5 dl dnevno) in se s tem izognemo nevarnostim, ki jih prinaša črevesna toksemija. Z malo povečano začetno dozo se vonj popravi že v nekaj dneh.

Cena je dostopna: 16,50 EUR za pollitrsko stekleničko Vita Biose.

Naroči se lahko tukaj.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP (Oktober 2012), Dr. Iztok Ostan