Zdravo in čvrsto v novo leto!

Za nami so prazniki, ko običajno preveč pojemo. Ob zaobljubah, da se bomo v novem letu znebili odvečnih kilogramov, si lahko pomagamo tudi s kakovostnimi probiotiki. Neuravnotežena črevesna biota namreč spodbuja kopičenje maščobe v podkožju in zlasti v predelu trebuha.

Tudi gripa in druga virusna vnetja še žanjejo žrtve. Nekateri jih zlahka prebolijo, drugi čutijo posledice še mesece in celo leta. Kako se po resni bolezni čim prej okrepiti?

To številko posvečamo obema temama. Želimo vam srečno in zdravo novo leto. dr. Iztok Ostan s sodelavci

manjsi_trebuhV preteklih letih sem imela z bio probiotikom EM odlične izkušnje. Več let sem ga jemala redno, s kratkimi prekinitvami med eno in drugo plastenko. Moja prebava je postala stabilno odlična, blato je bilo optimalno in konstantno brez vonja, ni bilo napihnjenosti in vetrov … in tako sem se odločila, da poskusim narediti malo daljši premor. Ker pa živim zelo aktivno, pogosto ne opazim, kako hitro teče čas, in tako se je načrtovani malo daljši premor zelo zavlekel …. Ponovno so se pojavili predvsem vetrovi in močna napihnjenost, ob stresnem življenju pa tudi več malodušja. Skratka, skrajni čas, da sem spet posegla po probiotiku; kot ponavadi sem ga začela piti po 0,3 dl zjutraj na tešče.

V nekaj dneh so težave izzvenele. Trebuh je uplahnil, vetrov ni bilo več, blato je ponovno postalo čvrsto, pa tudi moje splošno počutje se je precej izboljšalo; spet sem začutila opazno več energije in optimizma.

Razlika v moji silhueti pa je bila tako hitra in očitna, da sta kolegica in kolega, ki me poznata šele nekaj mesecev, izrazila zaskrbljenost, češ da sem nenadoma shujšala, predvsem v trebuh. Zbala sta se, da se me je morda lotila kakšna bolezen, zaradi katere sem začela hirati in mi zabičala, naj se vsaj dvakrat na teden tehtam, da ne bi preveč shujšala. Ko sem jima razložila, da zagotovo ne hiram, pač pa da se je izpraznil »balon« v trebuhu, in ko sem razložila, kaj je povzročilo tako spremembo, kar nista mogla verjeti.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JANUAR2022, Dr. Iztok Ostan