Jesensja pokrajinaZa manj senc, ko listje rdi

… In isto leto na jesen,
ko listi v krošnjah so rdeli,
obraz je tvoj mehko žarel,
po isti potki sva hiteli.
Odkrivala si mi
skrivnostnost letnih časov.
In prav tako življenje
naše teče, si rekla,    
od pomladi tja do zime,  
ko čas je, da se nam izteče …
(Alberta Ostan iz pesmi Mami)

  

Ko se dnevi krajšajo, se v prsih naseli nostalgija. Včasih je vzrok zanjo že pomanjkanje sončnih žarkov. Če ne použijemo dnevno vsaj eno uro sončne svetlobe, se nas lahko loti tako imenovana zimska depresija. Takrat pomaga redni dnevni sprehod ali že zgolj čemenje na balkonu (brez očal). Že po urici smo bolj optimistični, napetost »odteče«.

Včasih pa to ne zadošča. V sodobnem življenju je preveč stresa in še zlasti v jeseni življenja je  v telesu več stresnih hormonov. S prehrano seveda ne odpravimo vzrokov glavnih stisk, ki jih poraja današnji čas, pa vendar …

Ko sem v začetku novega tisočletja opravil anketo med 126 uporabniki FHES, sem bil presenečen, da so med najpogostejšimi pozitivnimi  učinki navedli »več optimizma«. FHES seveda ne odpravlja vzrokov skrbi, ki nam grenijo življenje, a če smo »kisle volje«, smo tudi fiziološko zakisani. FHES je močan razstrupljevalec, v telesu ustvarja rahlo bazično okolje, omili posledice stresa – toksemijo; v celicah ustvari več energije … Vse to nas  psihično razbremeni.

Spominjam se klica hvaležne gospe, katere hčerka je bila pred kratkim odpuščena iz psihiatrične bolnišnice. Vsa depresivna je doma le ždela. Mati, ki je uživala FHES, jo je spodbudila, naj ga še ona poskusi, češ da bo morda občutila več energije. In res, že dan po zaužitju prvega odmerka se je dekle počutilo toliko bolje, da je šlo pomagat materi na vrt.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
November 2017, Dr. Iztok Ostan