Ko smo izčrpani, potrebujemo beljakovinsko bogato hrano; a kaj, ko so beljakovine težko presnovljive in izčrpano telo nima dovolj moči, da bi jih učinkovito presnovilo. Stara modrost veli, da je treba izčrpanemu ponuditi kurjo juhico. Mesna juha je v bistvu tradicionalna oblika beljakovinskega dodatka, saj se pri kuhanju beljakovine razgradijo na aminokisline, ki jih ni treba prebavljati. A juha je vendarle v glavnem voda in se z njo beljakovinsko ne najemo.

Več aminokislin lahko užijemo s sodobnimi beljakovinskimi prehranskimi dodatki. V njih so beljakovine razgrajene (hidrolizirane) in jih ni potrebno prebavljati. A katere izbrati, saj jih je na trgu zelo veliko vrst. Ko sem nedavno pregledoval ponudbo nekega angleškega specializiranega ponudnika, sem naštel več sto vrst aminokislinskih dopolnil. Kako se znajti med njimi?

Pred dobrimi petnajstimi leti sem bil tudi sam pred to dilemo, saj sem bil po težki dolgotrajni bolezni zelo izčrpan. Pomagala mi je informacija, da običajna aminokislinska dopolnila resda rešujejo problem prebave beljakovin, a ko aminokisline prispejo po krvi in limfi do celic, je njihov izkoristek še vedno tako nizek, kot če bi uživali izvorno beljakovinsko živilo, iz katerega so jih pridobili. Ta izkoristek je zelo nizek. Celo pri kokošjih jajcih (in prehranskih dopolnilih iz njih), ki imajo med vsemi beljakovinskimi živili najboljši izkoristek, se na celični ravni izkoristi le 48% aminokislin. To pomeni, da se celo pri najboljših običajnih aminokislinskih dopolnilih vsaj 52% aminokislin v celicah pretvori v dušične odpadke (amoniak), ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice.

Kaj se prodaja kot MAP?

Kaj se prodaja kot MAP?

Taka dopolnila niso najbolj priporočljiva za starejše, saj se s staranjem zelo zmanjšuje moč izločal. Sam sem pred poldrugim desetletjem že »srečal Abrahama« in moja jetra so bila opešana tudi zaradi kroničnega vnetja. Zato sem iskal boljše rešitve za svojo beljakovinsko prehrano. In sem jo našel. Leta 1998 je bil objavljen znanstveni članek prof. Lucà-Morettija o odkritju OKA – optimalne kombinacije aminokislin, ki zagotavlja kar 99% izkoristek aminokislin. Že desetleja se na trgu dobijo aminokislina tipa OKA, ki se prodajajo pod zaščitenim komercialnim imenom MAP (Master Aminoacid Pattern). Tvorijo le 1% odpadkov in so zato idealno aminokislinsko dopolnilo za prehrano starejših, ošibelih, športnikov, nosečnic … in bolnikov z raznimi težavami.

Z leti se je blagovna znamka MAP uveljavila kot oznaka najboljših možnih aminokislinskih dodatkov. Razumljivo je, da poskušajo nekateri proizvajalci prikazati svoje aminokisline tako kakovostne kot je MAP in jih celo prodajati pod podobnimi komercialnimi imeni. Tudi v Sloveniji prodajajo aminokisline, ki se zdijo originalni MAP, saj ime produkta vsebuje črke M, A in P. Z malo pozornosti pa hitro ugotovimo, da ne gre za originalni MAP, saj so črke M, A in P v nazivu tega produkta ločene z ločili, kratica ne pomeni Master Aminoacid Pattern, pač pa nekaj drugega, poleg tega pa je tudi sestava aminokislin drugačna kot pri originalnem MAP.

Institut INRC (ZDA) smo prosili za analizo sestavin tega produkta. Sporočili so nam, da gre za običajne aminokisline iz sirotke, za katere je značilen le 16-odstotni izkoristek na celični ravni. Ker pa jim je proizvajalec dodal še neke kombinacije aminokislin, je izkoristek na celični ravni zmanjšan na vsega 9%. Kar 91% aminokislin iz takih produktov se na celični ravni pretvori v amonijak, kar je zelo obremenjujoče zlasti za starejše, izčrpane nosečnice, katerih jetra in ledvice so že po naravi preobremenjene oz. ošibele.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Marec 2017, Dr. Iztok Ostan