Uroš Šemrov

Uroš Šemrov

Uroš Šemrov (31) iz Logatca je uspešno zaključil študij ekonomije, a je svoje življenje in delo posvetil športu. Je član demonstratorske vrste pri komisiji Republike Slovenije za alpsko smučanje. Vodi svoj smučarski servis in šolo smučanja SKI BOR (www.uros-smuca.eu). Ko smuči počivajo, pa je predan kolesarjenju.

Letošnje leto je bilo zanj v športnem smislu še posebej izzivalno. Vodstvo športnega društva Furmani iz Logatca, katerega član je, ga je v februarju povabilo, da bi se z njihovo spremljevalno ekipo udeležil

Uroš Šemrov na startu v Postojni

Uroš Šemrov na startu v Postojni. Pot je kolesarje vodila najprej na Obalo, potem na Severno Primorsko, preko Vršiča na Gorenjsko, čez Kamniške Alpe na Štajersko in Koroško do Prekmurja, potem pa čez Dolenjsko in Belo krajino spet v Postojno. Prevozil je 1205 km le s štiri ure in pol spanja.

izjemno zahtevne Dirke okoli Slovenije (DOS – RAS extreme). Vskočil naj bi namesto kolesarja, ki je svoje sodelovanje moral odpovedati. Na dirko, ki se je začela 8. maja 2014, se kolesarji običajno pripravljajo vsaj 6 mesecev, on pa je imel za pripravo na voljo le dva meseca in pol (10 tednov). Vzel si je dober mesec časa, da je preveril, ali bi tak ekstremen napor zmogel. Na dirki je bilo treba prevoziti kar 1205 km v največ 68 urah in 30 minutah (časovni limit). Progo je torej treba prevoziti čim hitreje s čim manj počitka in spanja. Sprejel je izziv.

Dirko, v kateri je zmagovalec vsak, ki zmore opraviti ta preizkus zmogljivosti, je uspešno opravil. Na njej je sodelovalo 41 posameznikov (od tega 2 ženski). Kar 15 jih je med tekmo odstopilo. Uroš Šemrov je za celotno pot potreboval 65 ur in 36 minut. O tem podvigu je televizijska postaja TV LEP posnela z njim intervju, ki si ga lahko ogledate na spletu (www.uros-smuca.eu/dos-galerija.html). Ko sem imel dober teden po tekmi predavanje na Črnem Vrhu, je sam prišel in pojasnil, da se mora za uspešno preizkušnjo zahvaliti tudi uživanju MAP in FHES.

Pri tako izjemno zahtevnem športu je kakovostna hrana skrajno pomemben dejavnik uspeha. Uroš Šemrov je izračunal, da je v slabih treh dneh, kolikor je trajala dirka porabil kar 28.100 kal. To je toliko energije, kolikor jo običajno porabimo v 14 dneh običajnega življenja. Problem je tudi kopičenje toksinov, ki se ustvarjajo pri takem naporu, zlasti mlečne kisline, zaradi katere noge kar pečejo.

Kaj je Uroš Šemrov užival na tej poti?

Uroš Šemrov na cilju

Uroš Šemrov na cilju v Postojni s prijatelji, ki so ga na kolesih spremljali in spodbujali na zadnjem delu poti od Sodražice do Postojne.

Čokolado, sendviče, testenine, tople juhe, gel, pijače (regeneracijske, energetske) in priboljške (jajca, jabolčni zavitek, rolado…). Sistematično pa je užival tudi FHES in MAP. V ekipi so se odločili, da mu bodo dajali vsako uro po eno tableto MAP (1 g). Skupaj je na poti užil kakih 50 tablet. Na vsake 3 ure pa so mu dali še po 1 kapsulo FHES. V celoti je na poti užil približno 20 kapsul FHES. Oba prehranska dodatka preverjeno pripomoreta k zmanjšanju mlečne kisline v mišicah pri fizičnih naporih. To je verjetno pripomoglo, pravi Uroš Šemrov, da na poti ni čutil posebno pekočih nog ali drugih bolečin v nogah. Celotno pot je bil dobro koncentriran in se je počutil čilega. Kot je povedal tudi v televizijskem intervjuju, pa je bil že dan po končani dirki regeneriran in pripravljen na normalno delo.

Urošu Šemrovu čestitam za izjemen športni dosežek in se mu zahvaljujem, da je bil pripravljen to dragoceno izkušnjo deliti z nami.

Dr. Iztok Ostan

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES, MAP in probiotikov EM, Julij 2014, Dr. Iztok Ostan