Siničke ne nosijo ptičje gripe

pticja_gripaPtičja gripa sodi med zoonoze, bolezni, ki jih na druge živali in človeka prenašajo živali. Poznane so že tisočletja, posebno pa so se uveljavile zadnje stoletje in pol. Leta 1878 je prvič izbruhnila ptičja gripa. Imenovali so jo “kokošja kuga”, kasneje pa preimenovali v “visoko patogeno ptičjo gripo” (HPAI – highly patogenic avian influenza). Pomorila je veliko perutnine. Poznamo tudi konjsko, prašičjo in pasjo gripo. Sčasoma so se take virusne infekcije prenesle tudi na človeka. Za mnogo ljudi smrtonosna “španska gripa” iz leta 1918 je bila, kot so pokazale kasnejše analize DNK, visoko patogena ptičja gripa. Od leta 1959 so take gripe vse bolj pogoste in smrtonosne (Alexander, Brown, 2009). Z domače perjadi se prenašajo tudi na divje ptice. Na srečo (za sedaj) ptice pevke v našem okolju ter kanarčki, papige in drugi pernati hišni ljubljenčki zaradi teh virusov ne zbolevajo in jih ne prenašajo na človeka (Abolnik, 2014).

Kaj se dogaja v svetu, da je raznih vrst ptičjih grip vse več in da so virusi vse bolj nevarni? Strokovnjaki ugotavljajo, da je zelo verjetno za to kriva industrijska prireja perutnine. Namesto nekdanjega kokošnjaka za hišo, se je v zadnjih desetletjih uveljavila masovna industrijska prireja perjadi. V nekaterih obratih je tudi po več milijonov piščancev brez dnevne svetlobe in drugih normalnih pogojev življenja in prehrane. Strokovnjaki ugotavljajo, da je to idealen habitat za vse hitrejše mutacije virusov v telesih piščancev in kokoši (Alexander, Brown, 2009).

Tak odnos do živali je obsojanja vreden. A kljub temu sodobno perutninarstvo ne more biti krivo za vse epidemije viroz. Korona virus, ki povzroča epidemijo COVID-19, je po mnenju stroke prišel z netopirjev, ki pa živijo prosto v naravi (Ye et al., 2020). Po naravi netopirji sobivajo z virusi v sebi. To ni nič novega. Vprašanje pa je, zakaj so postali za nas tako škodljivi. Verjetno smo postali manj odporni nanje. Tako kot so na viruse ptičje gripe odporne siničke, golobi …, tudi vsak človek, ki pride v stik z visoko patogenimi virusi, ne zboli. Za to pa mora biti bolj odporen nanje kot povprečen sodobni civiliziranec. Da je to res, potrjujejo tudi naše izkušnje.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
APRIL2020, Dr. Iztok Ostan

Kategorije: Izkušnje.