Refluks

ali strokovno GERB (gastroezofagalna refluksna bolezen) je uhajanje vsebine želodca v požiralnik. Prebavni trakt se začne z usti, od koder gre hrana v požiralnik, ki ima na začetku in na koncu zapiralki. Ko hrana ali pijača dospeta do konca požiralnika, se zapiralka odpre in in omogoči prehod v želodec. Zapiralka ne bi smela dopustiti povratka hrane iz želodca v požiralnik, a če opeša, se to lahko zgodi. Ocenjujejo, da ima zaradi refluksa vsakodnevne težave od 4 do 7 % ljudi, njihovo število pa se povečuje. Refluks je torej posledica opešanja mišic v spodnji zapiralki požiralnika.

Zgaga

je pekoč in praskajoč občutek, lahko tudi bolečina v zgornjem delu trebuha (žlički) ali za prsnico. Vzrok je vdor želodčne kisline v požiralnik. Želodčna kislina je zelo močna, saj ima pH med 1 in 3. Sluznica požiralnika ni prilagojena na tolikšno kislost, zato jo vdor želodčne kisline nažira, kar peče in boli. Zgaga je torej
posledica refluksa, saj vsebina želodca ne bi smela vdirati v požiralnik.
Za okrepitev mišic nasploh in tudi v spodnji zapiralki v požiralniku je najučinkovitejše uživanje aminokislin OKA. Po naših izkušnjah pa je zelo uspešno že zgolj uživanje bio probiotika EM. Tu je eno od pričevanj:

zgaga»Stara sem 35 let. Bio probiotik EM uporabljam že pet let, saj je edino, kar mi pomaga pri preobčutljivem želodcu. Pri meni namreč vsak stres »udari na želodec«. Zgago in refluks sem najprej poskušala blažiti z naravnimi sredstvi: s sodo bikarbono in raznimi zelišči, pa izogibala sem se hrani, po kateri sem imela težave, na primer lupini paradižnika in papriki. Nato je specialist gastroenterolog ugotovil, da imam težave z refluksom, ker je spodnja zapiralka v požiralniku oslabljena. Predpisal mi je znano zdravilo, ki deluje kot zaviralec protonske črpalke. Po njem mi je bilo bolje le kratek čas, potem ni bilo več učinka. Zato sem ga po približno enem letu prenehala jemati. Pa tudi zaradi nosečnosti nisem želela jemati nobenih zdravil.

Probiotik EM so mi priporočili v trgovini s prehranskimi dodatki. Prvi mesec in pol sem ga pila večkrat na dan, približno po 40 ml. Vzela sem ga vsakič, ko me je v želodcu oziroma požiralniku začelo peči. Po dobrem mesecu se je stanje začelo umirjati in po mesecu in pol so težave izzvenele.

Od takrat pijem probiotik po potrebi, ponavadi ob večjem stresu in po kakšni hrani, ki jo težko prebavljam. Stanje se uredi v par dneh«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
NOVEMBER2021, Dr. Iztok Ostan