Zakaj je nezdrava prehrana bolj vabljiva od zdrave? Deloma so za to krive slabe prehranske navade. A tudi živali, ki ravnajo nagonsko, imajo rade nezdravo prehrano. Polovica naših psov in mačk je pretežkih – to je skoraj toliko, kot je pretežkih Slovencev; čebelica prileti na kozarec z gostim sokom, čeprav ima v bližini cvetoč travnik. Zakaj izbere hitro hrano namesto naravne, na katero je njena vrsta prilagojena?

apetit-za-sebični-genNarava daje prednost reprodukciji pred zdravjem in nas vodi k njej z vrojenimi užitki, razlaga biolog Richard Dawkins v svoji knjigi Sebični gen. Reprodukcija je energetsko zahtevna in zato nas narava že od otroštva spodbuja, da jemo več kot bi bilo potrebno za zdravje, da izbiramo živila, s katerimi se hitro nasitimo. Zaradi takega ravnanja večinoma občutimo usodne posledice za zdravje šele v starosti, a narave ne zanima, kaj se z nami dogaja po preteku reproduktivnega obdobja. Celo takrat nas mačehovsko sili, da še naprej jemo preveč in nezdravo, da nas spravi »pod rušo« in tako napravi prostor za nove gene. To je vsebina teorije o apetitu za sebični gen (I. Ostan in drugi, Appetite, 2010).

Užitki pri hrani so naravna potreba, a večinoma nas ne vodijo v izbiro zdrave prehrane. Kako zadovoljiti to potrebo, pa vendar ostati zdrav? Poskusimo se najprej zadovoljiti z užitki, ki so manj škodljivi ali pa sploh niso, pa bo potrebe po nezdravi hrani manj. Tej strategiji pravim prehiteti apetit za sebični gen.

Take metode sem s sodelavci razvijal v zadnjih desetletjih.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
JANUAR2021, Dr. Iztok Ostan