vitamin d po_zimiV poplavi (tudi vprašljivih) informacij o sredstvih, ki pomagajo proti COVID-19, je dragoceno predavanje zdravnikov prof. Marije Pfeifer in Darka Siuke oktobra letos na Infekcijski kliniki v Ljubljani na temo Vitamin Din COVID-19. Znano je, da vitamin D krepi splošno odpornost proti infekcijam, krepi trdnost kosti in še kaj. V
predavanju sta avtorja povzela izsledke kar 47 študij o pomenu vitamina D proti COVID-19. Od teh jih je kar 43 potrdilo pomen dobre preskrbljenosti organizma s tem vitaminom proti COVID-19 (je manj okužb, lažji je potek bolezni, smrtnost je manjša). Večina raziskav ugotavlja, da je težav s COVID-19 manj, če je raven vitamina D v
telesu visoka (optimalna), to je nad 30 µg/L. Optimalno je torej več, kot so referenčne laboratorijske vrednosti (> 20µg/L).

Žal je raziskava v Sloveniji (Hribar et al., 2020) pokazala, da ima v zimskem času le 2 % odraslih optimalno raven vitamina D v telesu, kar 81,6 % pa ga ima celo pod normalo.

Čeprav je zelo verjetno, da tudi nam vitamina D primanjkuje, je najbolj modro, da si ga damo laboratorijsko preveriti. Predavatelja ugotavljata, da v zimskem času težko nadoknadimo primanjkljaj tega vitamina s hrano, učinkovito pa je lahko uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D. Pri dopolnjevanju prehrane bolnikov in otrok se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM,
DECEMBER2020, Dr. Iztok Ostan