sok iz svežega sadja ali peseZnano je priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, da naj bo zajtrk krepak. Če se namreč zjutraj najemo, nudimo telesu hraniva za premagovanje naporov, ki nas čakajo.

Utemeljeno pa je tudi priporočilo higienistične veje biologije, da naj zjutraj uživamo poleg vode le sveže sadje in sveže sokove. Tako namreč ne motimo procesov razstrupljanja, ki so dopoldan najbolj intenzivni.

Pri nas doma je že dolgo uveljavljen zajtrk, ki upošteva obe načeli. Njegovo bistvo sta velik kozarec (3-5 dl) svežega gostega soka (mešano sadje z malo vode in/ali svežimi bistrimi sokovi iz sadja, včasih tudi iz korenja ali rdeče pese) in tablete beljakovin MAP (vsaj 3 tablete, a raje več).

Pravimo mu »higienistični angleški zajtrk«, saj vsebuje toliko beljakovin kot vsaj 2 jajci, a telesa ne obremenjuje s prebavo in odpadnimi toksičnimi snovmi.

Zadnja leta pa smo ta zajtrk dopolnili tako, da je res polnovreden. Pred kozarcem smutija popijemo šilce (0,3-0,5 dl) probiotičnega napitka EM. Z njim okrepimo dobre bakterije v črevesju; vlaknine v gostem soku, ki mu sledi, pa so hrana zanje. Ob soku užijemo tudi mineralni prašek FHES (vsaj 1 kapsulo; na sliki levo spodaj), da sok antioksidantsko okrepimo, saj sta sodobno sadje in zelenjava v tem smislu obubožani.

Takemu obroku se odlično prilega tudi kapsula omega 3 (rumena kapsula na sliki). Raziskave kažejo, da jih je priporočljivo uživati skupaj z mešanim sadjem.

Obrok je torej bolj sadni kot zelenjavni, kar z vidika preskrbljenosti z rudninami ni najbolje. Za korekcijo poskrbimo med kosilom (obilna solata) in pred njim (zeleni napitek ali tablete modrozelenih alg). Tak pretežno sadni obrok pa je zelo okusen, kar je zelo pomembno, da se ga ne naveličamo.

Napitek je idealen tudi za začetek postnega dne, le količino MAP v tem obroku je potrebno povečati na vsaj 5 tablet. To se morda zdi veliko, a znanost je v tem oziru jasna: dnevno človek potrebuje 0,4 g (neto) beljakovin na kilogram idealne telesne teže. Oseba, ki tehta 60 kg in ni pretežka ali presuha, bi tako potrebovala 24 tablet MAP na dan, če ne bi užila drugih beljakovin.

Lahko se odločimo tudi za postni dan samo ob vodi. Raziskave kažejo, da celo to koristi. Toda bolj varno je, če v času kalorične restrikcije organizmu zagotavljamo hranila, ki jih nujno potrebuje za regeneracijo celic in dobre črevesne flore.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, Maj 2014, Dr. Iztok Ostan